Το τέρας των γιορτών: τα γιορτινά τραπέζια

Χριστούγεννα! Πολλοί ανυπομονούν να έρθουν οι γιορτινές ημέρες για να ξεκουραστούν, να δουν φίλους και συγγενείς και να κάνουν διαφορετικές δραστηριότητες . Για αυτούς ίσως ο τίτλος αυτού του κειμένου μπορεί να φαντάζει αστείος ή ακόμα και γελοίος. Για κάποιους άλλους μόνο η σκέψη των γιορτινών ημερών είναι αρκετή για να τους κυριέψει με άγχος.

Άγχος και φόβο γιατί αυτές της ημέρες χρειάζεται να παραβρεθούν σε πολλά γιορτινά τραπέζια γεμάτα φαγητά, γλύκα και ποτά. Είναι αυτή που έχουν στο μυαλό τους κατηγοριοποιήσει τις τροφές ως καλές και απαγορευμένες. Τις καλές τροφές τις καταναλώνουν καθημερινά. Τις απαγορευμένες τις έχουν καταργήσει από την διατροφή τους. Μέχρι και την γεύση τους έχουν ξεχάσει από τον τόσο καιρό που έχουν να τις καταναλώσουν . Αυτές οι απαγορευμένες τροφές, στο δικό τους μυαλό, με το που καταναλωθούν από κάποιον, τον γεμίζουν πάρα πολλές θερμίδες με αποτέλεσμα αμέσως να βάζει βάρος… το λέει άλλωστε και η ζυγαριά στην οποία σπεύδουν αμέσως να ζυγιστούν – ποίος άλλωστε μπορεί να την αμφισβητήσει αυτή; Πως άραγε να μην κυριεύονται από φόβο όλοι αυτοί οι άνθρωποι τώρα που θα βρεθούν παρόντες σε όλα αυτά τα τραπέζια που θα είναι γεμάτα με αυτές τις απαγορευμένες τροφές ;

Είναι και άλλοι που έχουν περάσει στο επόμενο στάδιο. Αυτοί δεν φοβούνται τις τροφές αλλά τον ίδιο τους τον εαυτό . Είναι αυτοί που έχουν κάνει ότι δίαιτα υπάρχει και έχει βγει κατά καιρούς. Ότι στερητικό και πιεστικό έχει υπάρξει. Από πρωτεϊνικές δίαιτες, αφαγία μέχρι και τα μαγικά ζουμιά . Κάποτε όλοι αυτοί είχαν αποκλείσει από την διατροφή τους αυτές τις «σατανικές» τροφές . Κάποια στιγμή τις ξαναδοκίμασαν – καλή ώρα σε κάποιο τέτοιο γιορτινό τραπέζι – και θυμήθηκαν πόσο νόστιμή είναι και πόσο την έχουν στερηθεί.

Από τότε έχασαν τον έλεγχο . Η αυτοσυγκράτηση τους έχει εγκαταλείψει. Κάθε φορά που βρίσκονται μπροστά από αυτές τις απαγορευμένες τροφές ξυπνάει ένας άλλος εαυτός μέσα τους και θέλουν να κατασπαράξουν ότι βρουν μπροστά τους χωρίς μέτρο ,χωρίς καμία αυτοσυγκράτηση, χωρίς γυρισμό. Ό έλεγχος έχει πια χαθεί όπως και το νόημα κάθε προσπάθειας για χάσιμο βάρους του παρελθόντος. Όλα τα κιλά που είχαν χαθεί έχουν ξαναποκτηθεί μαζί με άλλα πολλά .

Τέλος, υπάρχει και αυτή η κατηγορία ανθρώπων που φοβούνται τα γιορτινά τραπέζια γιατί όχι μόνο υπάρχουν εκεί οι απαγορευμένες τροφές αλλά και γιατί θα δειπνίσουν μπροστά σε κόσμο . Πως θα μπορέσουν να κρύψουν από την ομήγυρη την διατροφική διαταραχή τους; Μπορεί να κρυφτεί άραγε η ανορεξία σε ένα γιορτινό τραπέζι ; Πως θα μπορέσουν να αγγίξουν όλα αυτά τα αηδιαστικά φαγητά αφού μόνο στην σκέψη τους ανατριχιάζουν; Πως γίνεται να μην τους αντιληφτεί κανείς ; Υπάρχει τρόπος ; Ποίος άραγε ;

Υπάρχει τρόπος ! Υπάρχει τρόπος και για να χαρεί κάνεις τα γιορτινά τραπέζια και να μειώσει το βάρος τους διατηρώντας το σταθερό . Αγαπώντας τον εαυτό του και απομυθοποιώντας τις τροφές. Δεν υπάρχουν καλές και κακές τροφές. Δεν υπάρχουν τροφές που παχαίνουν και τροφές που αδυνατίζουν. Φυσικά κάποιος που πιστεύει το αντίθετο δεν μπορεί να δεχτεί κάποιον τέτοιο ισχυρισμό έτσι απλά . Ούτε όλα τα διατροφικά προβλήματα του μπορούν να λυθούν από την μία μέρα στην άλλη. Και πολλή δουλειά χρειάζεται, και χρόνος και άπλετη υπομονή . Και φυσικά χρειάζεται να γίνει η αρχή . Η αρχή θα γίνει όταν κάνεις καταλάβει ότι δεν είναι φυσιολογικό να φοβάται και να αγχώνεται όταν πρόκειται να παραβρεθεί σε ένα γιορτινό τραπέζι !